Zeleninová chuťovka vařená v nafukovacím balónku

25.09.2010 09:28

Materiál:

kousek cukety, papriky, rajčete, brambor, sůl, česnek,voda

Potřeby:

malý propanbutanový vařič, nafukovací balónek, provázek, dlouhé nůžky nebo kleště

Provedení:

Cuketu, brambory a rajče oloupeme. Všechny potraviny nakrájíme na kostečky o velikosti asi 0,5 cm a nasypeme do balónku. Přidáme trochu soli a česneku. a nakonec vodu. Balónek nahoře zavážeme a uděláme smyčku. Předtím se však ujistíme, že v balónku nezůstal vzduch a že voda je na všech místech, kde se bude plamen dotýkat balónku.

Zapálíme kahan (plamen mírný). Balónek držíme nad plamenem ve výšce několik centimetrů. Voda v balónku se bude pomalu zahřívat, balónek se bude nafukovat. Snažíme se, aby voda nebyla úplně vařící, ale jen horká, proto míček vždy na chvíli dáme mimo plamen. Po 5 – 10 minutách budou potraviny měkké Balónek položíme na talíř, necháme trochu vychladnout a pak ho rozstřihneme. Uvařenou chuťovku vysypeme na malý talířek a můžeme přizdobit krájenou bazalkou.

Do zeleninové směsi můžeme přidat i nadrobno nakrájenou uzeninu.

Vysvětlení:

Voda je lepší vodič než vzduch. Odvádí teplo a zahřívá se k teplotě varu, která je nižší než zápalná teplota nafukovacího balónku. Při varu vody zůstává teplota vody i v okolí balónku stálá. Dodáváním tepla se voda vypařuje. Teprve, až by se voda vypařila, zvýšila by se rychle teplota balónku, který by se začal seškvařovat.