On-line komunikace

06.02.2012 19:52

 

Díky možnostem, které internet nabízí, se můžete velice snadno seznámit, podělit se o své zážitky nebo sdílet obsah. Internet boří hranice i čas a umožňuje lidem po celém světě komunikovat v reálném čase. S nárůstem moderních technologií nebo aplikací to lze jednoduše přes e-mail, instant messaging, sociální sítě, chaty nebo třeba volání přes internet. S možností komunikace přes internet ale vznikají i určitá rizika, která si možná neuvědomujeme nebo nepřipouštíme. Následující rady by vám měly pomoci v orientaci v základních pravidlech bezpečné komunikace. Největším rizikem je totiž samotný uživatel a jeho chování na internetu.

Největší riziko, které na internetu podstupujete, je ztráta soukromí. Uvědomte si, že to, co na internetu zveřejňujete nebo posíláte, již nelze ve většině případů vrátit zpět. Pokud někomu na internetu pošlete fotografii nebo ji zveřejníte všem v síti, počítejte s tím, že jste ji vlastně publikovali. Kdokoli ji může zhlédnout, použít, nebo dokonce zneužít. Zastavit takový proces šíření zprávy nebo nějakého souboru je prakticky nemožný. Proto musíte nad případnými následky uvažovat už před samotným odesláním. Rozmyslete si proto, co na internetu sdělujete, komu co posíláte a do jaké míry chráníte svoje soukromí.

K rychlé komunikaci na internetu slouží mnoho nástrojů. Mezi nejvýznamnější patří e-mail, instant messaging, chaty nebo internetové volání.

 

Instant messaging

Umožňuje uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni, posílat zprávy, chatovat nebo posílat soubory. Výhodou je rychlost a okamžité odeslání zprávy nebo obsahu příjemci.

Mezi nejznámější instant messaging patří ICQ, AIM, Jabber, Windows Live Messenger nebo Skype.

 

Chat

Nabízí uživatelům možnost komunikovat s více lidmi najednou. Jeho předností je možnost interakce s uživateli. Výhodou pak může být zvýšená šance na seznámení nebo zábavu. Většina provozovaných chatů probíhá v anonymitě, tzn. lidé na nich vystupují pod přezdívkami, nikoli pod pravými jmény. Nikdy tedy nevíte jistě, s kým vlastně ve skutečnosti komunikujete.

 

Skype

Je program, který umožňuje provozovat internetovou telefonii. Program umožňuje telefonovat mezi svými uživateli zdarma nebo pomocí jiných služeb za poplatek, např. na pevné linky. Další výhodou je zasílání zpráv a souborů mezi uživateli sítě.

Pomocí Skypu můžete vést i videohovory. Ty mohou být rizikem zejména v případě, pokud sdělujete citlivé údaje nebo obsah, který vás může poškodit. Nezapomeňte, že druhá strana vás nejen vidí, ale může si vás i ukládat.

 

Závislost

Dá se na on-line komunikaci vybudovat závislost? Ano, dá. Existují desítky případů, kdy lidé podlehli výhodám on-line komunikace a tráví desítky hodin na chatech nebo sociálních sítích.

 

Rady

Pro bezpečné používání internetu nebo komunikaci jeho prostřednictvím, stačí znát pár jednoduchých, a přesto účinných rad:

  • Zvažte, zda je nutné zveřejňovat telefonní číslo nebo adresu.
  • Neposílejte nikomu svoji intimní fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit.
  • Udržujte hesla (k e-mailu i jiná) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci.
  • Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily či vzkazy.
  • Nedomlouvejte si schůzku přes internet, aniž byste o tom řekli někomu jinému.
  • Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte.
  • Když s někým nechcete komunikovat, nekomunikujte.
  • Nesdělujte informace o tom, kde se pohybujete nebo že odjíždíte např. na dovolenou. Po návratu by vás mohlo čekat nepříjemné překvapení.
  • Při používání webové kamery buďte obezřetní. Kdokoli může na druhé straně hovor nahrávat.
  • Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání.

 

 

Zdroj: https://www.bezpecnyinternet.cz