Maminkám může pomoct laktační poradkyně (rozhovor)

05.11.2011 19:00
 
Od loňského roku působí při mateřském centru Macek v Kolovratech laktační poradna pro kojící maminky, kterou vede Zuzana Ďoubalová. Od letošního roku radí po telefonu, prostřednictvím e-mailu nebo při osobní návštěvě přímo doma u maminek.

Zuzko, prozraďte, jak jste se dostala k laktačnímu poradenství a co bylo impulzem otevřít poradnu v Kolovratech.

Před pěti lety mi velice pomohla s problémy při kojení právě jedna maminka – laktační poradkyně. Navíc jsem sama zjistila, že dovolat se na Laktační ligu je velice těžké, protože dobrovolníků je málo a dotazů hodně. Rozhodla jsem se tedy absolvovat kurz pro laktační poradce – laiky a tím posílit řady lidí, kteří doplňují služby lékařů a sester. Vzhledem k tomu, že sama bydlím v Kolovratech, přišlo mi dobré o toto rozšířit nabídku fungujícího mateřského centra. Nicméně poradenství se neomezuje pouze na Kolovraty, dojíždím za maminkami prakticky po celé Praze 10 a částečně i po Praze 11 a 15.

Řekla bych, že dnes se maminky dostanou k potřebným informacím daleko snáze než kdysi. Vychází spousta knih, časopisů, příruček, k dispozici je internet...

Je pravda, že maminky jsou v současné době velice dobře informované, zvláště co se týká teoretické přípravy. Bohužel, vzhledem k babyboomu jsou naše porodnice přeplněné a během krátké doby, kterou zde maminka stráví (cca 3 - 5 dní), se nelze naučit úplně všechno. Výhodou laktačního poradenství je hledání řešení, které maminka potřebuje ve svém konkrétním případě, a není to pouze obecné poskytování rad a doporučení.

Důležité je, aby se žena připravovala na kojení již v těhotenství. Měla by mít před porodem odborně prohlédnuté bradavky, a to buď gynekologem, porodní asistentkou nebo laktační poradkyní.

Některé problémy jako například ploché či vpáčené bradavky je dobré řešit již během těhotenství. Stačí přibližně od 6. měsíce nosit formovače bradavek. Bohužel toto je častý problém, se kterým se setkávám – nikdo maminky nevyšetřuje před porodem a pak se musí rychle a pracně dohánět zanedbané prohlídky, aby se kojení úspěšně rozběhlo.

S jakými dalšími problémy za vámi maminky přicházejí?

Chtějí se třeba dozvědět, jak zvýšit tvorbu mateřského mléka nebo jak alternativně dokrmovat při jeho nedostatku. Novorozence dokrmujeme stříkačkou či lžičkou, větší miminka suplementorem nebo kádinkou. Maminky chtějí znát i správné polohy při kojení.

Je dobré také vědět, že ve 3. a 6. týdnu a ve 3. a 6. měsíci prochází dítě tzv. růstovými spurty a vyžaduje častější kojení než obvykle, což je normální a není to projevem nedostatku mléka. Maminky by měly vědět, že problémy je možné řešit, a naopak není dobré řešení odkládat.

Jak dlouho se doporučuje kojit?

Výlučné kojení se doporučuje po dobu 6 měsíců a poté se zaváděním nemléčných příkrmů do 2 let. Ale je na každé mamince a dítěti, jak jim to vyhovuje. Některé děti se samy odstaví již třeba po prvním roce, ale znám maminku, která kojila své dítě i po jeho pátých narozeninách.

Jaký režim by měla kojící maminka dodržovat?

Kojící maminky nemusí dodržovat žádný zvláštní režim. Stačí se více méně řídit zásadami zdravé výživy. To znamená pravidelně jíst pestrou stravu, pít minimálně 1,5 až 2,5 litru tekutin denně, dostatečně spát. Pouze maminky malých miminek si musí dávat pozor na nadýmavé potraviny. Je také dobré doplnit stravu matky o Lactobacillus acidophillus, který přechází i do trávicího ústrojí miminka.

Kojící maminka by neměla by kouřit. Měla by se vyhýbat se alkoholu - po příležitostném požití se doporučuje zhruba 2 hodiny nekojit.

Pokud by některá z žen chtěla nastávajícím i kojícím maminkám pomáhat podobně jako vy, co pro to musí udělat?

Je nutné se přihlásit na Laktační lize (www.kojeni.cz) a vyjádřit zájem o kurz pro Laktační poradce.

Ty začínají každé září a trvají asi 1 rok. Po absolvování a složení zkoušek obdrží účastníci certifikát pro Laktační poradkyně - matky. Existují také kurzy pro zdravotníky, které jsou kratšího rozsahu.

Jakou radu byste dala maminkám na závěr?

Chtěla bych vzkázat všem maminkám, že není důležité, jestli své dítě kojí plně či ne. Důležité je, aby miminko měly rády. Podstatné pro dítě je to, aby byla maminka v pohodě a ne ve stresu. Je zbytečné, aby stres vyvolávalo právě kojení.

Blanka Oujezdská

(otištěno v Kolovratském zpravodaji 2009/1)