Karty mládeže (EURO<26) zdarma pro členy ČRDM a účastníky projektů ČRDM

28.06.2012 23:32

 

ČRDM vyjednala v rámci projektu "Evropské karty mládeže EYCA (EURO<26)" možnost pro všechna svá členská sdružení, získat Karty mládeže EURO<26 (dále jen KM) zdarma pro své členy (běžná cena této karty je přitom 200 Kč). Pro studenty (v případě dodání potvrzení o studia) je možnost získat i studentskou verzi této karty, která je pak validním potvrzením o studiu. Stejnou možnost mají letos i účastníci projektu "Kecejme do toho" a pořadatelé a vystavovatelé na Bambiriádách (kde se budou i prodávat široké veřejnosti se slevou 75%). Do budoucna se počítá i s rozšířením této možnosti o další projekty ČRDM ("72 hodin" atp.).

 

KM je mezinárodní identifikační průkaz pro mladé. Má velikost kreditní karty a platí jeden rok od data vydání. Mohou ji získat všichni mladí lidé ve věku 5 – 30 let (tedy nejen studenti). KM je v současné době nejrozšířenější kartou na slevy pro mladé na světě, má 4 miliony držitelů. Slevy a výhody nabízí ve více než 35 zemích Evropy. Je široce využitelná v oblastech zajímavých pro mladé, jako je cestování a doprava, kultura a památky, ubytování, stravování, obchody, sport, služby, vzdělávání atp. Celkem je držitelům karty v Evropě k dispozici přes 100 000 slev, v České republice je to zatím cca 1 200 (kompletní přehled slev v ČR).

 

U kulturních organizací se slevy obvykle pohybují mezi 20 – 50% (divadla, kina, muzea, galerie, hrady a zámky), existují ale i slevy 70–100%. Některé cestovní kanceláře, obchody a autoškoly poskytují slevy 5 – 15%. Významné jsou také slevy na ubytování (10 – 40%). Velmi využívané jsou rovněž slevy na dopravu – 50% sleva na kartu opravňující ke 20% slevě na italských železnicích Trenitalia, 30 – 50% sleva na železniční dopravu v Portugalsku, 30% sleva na autobusovou dopravu ve Skotsku, 20 – 25% sleva na vlaky ve Španělsku, 25% v Chorvatsku, 30% ve Slovinsku, 50% v Srbsku, dopravní slevy ve Švýcarsku, Rakousku, Irsku a na Slovensku. U nás slevy na autobusovou dopravu do vybraných evropských měst a speciální tarify na letenky do celého světa nabízí držitelům KM EURO<26 na svých pobočkách cestovní a jazyková agentura STUDENT AGENCY, ale i některé další cestovní kanceláře (např. CKM Olomouc).

 

Kartu je také možné využít pro prokázání věku dětí do 15 let, které mají Ministerstvem financí ČR garantovanou minimální 50% slevu na veškeré jízdné v ČR.

 

Podrobnější informace o KM (a seznam všech slev poskytovaných v ČR) naleznete na https://www.eyca.org. Aktuální informace pak naleznete na Facebooku (https://www.facebook.cz/eyca.cz).

  

ČRDM získala koncem května 2012 licenci na vydávání těchto karet v ČR. Ihned pak rozšířila hranici vydávání karet na 5 – 30 let (z bývalých 10 – 30 let) a rozhodla se Karty mládeže EURO<26 přejmenovat na Evropské karty mládeže EYCA a změnit také logo, obojí v souladu s tím, jak se názvy karet a logo změnilo i ve zbytku Evropy. Nabízí také  možnost pro sdružení, nechat si vytvořit (za výrobní náklady) členské karty spolu se všemi výhodami KM. Dále plánuje rozšiřovat slevy ku prospěchu všech mladých v ČR (hlavně pak těch, kteří jsou dobrovolníky v nějaké neziskové organizaci), modernizaci grafického designu karty, webových stránek atp.