Falešné webové stránky neboli Spoofing

07.02.2012 19:39

 

Určitý typ kyberkriminality spočívá v používání podvodných informací a snaží se přesvědčit člověka, že je na pravé webové stránce, a přimět ho prozradit své osobní údaje, jako je např. číslo kreditní karty.

Naštěstí existuje pár kroků, které vám pomohou se chránit před tímto druhem útoků.

 

Co je falešná webová stránka?

Falešná webová stránka je velice často používána v kontextu s phishingem. Jedná se o podvrženou webovou stránku, která se tváří jako pravá. Nespoléhejte na text v adresovém řádku jako na ukazatel, že jste na té správné adrese. Existuje totiž několik způsobů, jak je možné uvést v adresovém řádku jiný text než té stránky, na které oprvdu jste.

 

Vyhýbejte se podvodům typu phishing a škodlivému softwaru pomocí používání Internet Exploreru 8

Aplikace Internet Explorer 8 ve svém výchozím nastavení používá filtr SmartScreen, který pomáhá blokovat škodlivý software nebo hrozby útoků typu phishing, a varuje vás před nimi. Filtr SmartScreen zobrazí výzvu, pokud byl web, který se pokoušíte otevřít, oznámen jako nebezpečný, a umožňuje vám také oznámit jakékoli zjištěné nebezpečné weby.

SmartScreen

 

Identifikujte falešné webové adresy

Aplikace Internet Explorer 8 pomáhá vyhýbat se podvodným webům, které se vás snaží nalákat na zavádějící adresy. Název domény na panelu Adresa je zvýrazněn černě, aby bylo snazší určit skutečnou identitu webu.

Identifikujte falešné webové adresy

 

Úmyslná chyba v názvu webové adresy

Kyberkriminalita také používá názvy webových adres, které připomínají známé, důvěryhodné společnosti. Tyto webové adresy jsou nicméně změněny přidáním, odebráním nebo záměnou písmene, a to tak, že v rychlosti si toho člověk nemusí všimnout. Například adresa www.microsoft.com se může místo toho zobrazit jako www.micosoft.com nebo www.mircosoft.com.

Podvodníci registrují tyto domény, aby je později mohli použít k různým podvodům jako např. Výdělkům z reklamy.

Když zadáte špatnou URL adresu, můžete být přesměrováni na stránku, kde uvidíte reklamu nebo inzerát, který vás osloví. Pokud na banner kliknete, tak podvodník vydělá peníze. Podvodníci také využívají různé záludné postupy, jak stáhnout škodlivý software na nechráněný počítač, který se připojí k jejich webovým stránkám.

 

 

 

Zdroj: https://www.bezpecnyinternet.cz