Drakiádě s táborákem letos počasí přálo (2009)

03.11.2011 18:59

 

Tak už je to za námi. V první říjnovou sobotu odpoledne jsme se sešli s mnohými kolovratskými i nekolovratskými přáteli a spřízněnci mateřského centra Macek na podzimní drakiádě spojené s táborákem. Sešlo se nás nespočet, jen dětí bylo téměř osmdesát, a to kojenci v kočárkách nebyli započítáni.

Draci se začali nad polem mezi Kolovraty a Benicemi vznášet po třetí hodině a poslední drak dosedl v pět hodin. Počasí na provětrání draků bylo ideální. Nebe bylo modré, slunce svítilo a vítr foukal a foukal a foukal. Dráčci si cestovali po obloze, a jen občas nějaký neposeda se utrhl a ulétl nebo se zamotal do korun nedalekých topolů. Ale tak je to každým rokem. Vždy jsou zlobiví dráčci a vždy jsou některé děti smutné.

V sobotu ale smutek dlouho netrval. Pod topoly seděla hodná teta Jana a nešťastníky pěkně namalovala – podle přání vybarvila speciálními barvičkami dětské obličeje.

A když už byly děti a rodiče dostatečně vyfoukaní a hladoví nebo bez draka, prošli si v blízkém sadě pohádkovou bojovku. Ze stromů na ně koukali Čmelda a Brumda, Edudant a Francimor, Rákosníček, Mája s Vilíkem, Cipísek s Rumcajsem a Mankou a mnohé další pohádkové postavy.

Se splněnými úkoly si děti došly pro zasloužené brumlíky k ohništi u dětského hřiště. Zde se všichni občerstvili svými buřtíky a pro rodiče bylo přichystané překvapení v podobě piva.

Po brzké večeři se děti rozutekly okolo kopce a až do pozdních hodin běhaly po hřišti, provětrávaly místní atrakce, kutálely a házely balónky, prostě dováděly, tak jak se na děti sluší a patří. Dospělí si mohli užít zasloužený klid na povídání s přáteli, známými a sousedy. Poslední děti opouštěly hřiště za tmy, ale naše požární hlídka se nevzdala a vytrvala i s pípou do pozdních nočních nebo spíše brzkých ranních hodin.

Letošní drakiáda i následující táborák se velmi vydařil. Všichni se tedy těšili na další akci, kterou byla Dýňová slavnost s lampiónovým průvodem.

Dana Heřmánková

(otištěno v Kolovratském zpravodaji 2009/4)