Decoupage, ubrousková technika

19.09.2010 00:00

Decoupage, ubrousková technika nebo ubrousková metoda je dnes velmi oblíbenou výtvarnou technikou. Ze vzorů z ubrousků můžete vytvořit zajímavé vzory a kompozice, kterými můžete ozdobit prakticky všechno. Decoupage, ubrousková technika vám umožní bez zvláštních výtvarných schopností vytvářet nová netradiční umělecká díla, dekorace a dárky. Jak pracujeme?

Nejprve si vybereme vhodný ubrousek. Na trhu je jich nepřeberné množství a mnoho obchodů vychází zájemcům o decoupage vstříc a prodává ubrousky nejen po balíčcích, ale i jednotlivě. Ubrousek si ybíráme si tak, aby obrázek šel snadno vystřihnout. Vždy je výsledný efekt pěknější, pokud obrázek vystřihneme precizně. Některé motivy jsou příliš náročné. Pokud má takový motiv bílý podklad a my ho budeme opět na bílou lepit, můžeme pracovat méně pečlivě. Nesrovnalosti se ve výsledku ztratí. Z vystřiženého obrázku odstraníme dvě spodní vrstvy. Pokud vrstvy ubrousků drží pevněji u sebe, je snazší nejprve oddělit celou potištěnou vrstvu a teprve poté vystřihovat. Totéž je vhodné udělat u drobných obrázků.

Na povrch zdobeného předmětu naneseme štětcem lepidlo. Nikdy nenanášíme lepidlo přímo na ubrousek. Je příliš tenký a zničil by se. Obrázek přilepíme. Mokrým štětcem vzor opatrně upravíme a po zaschnutí ještě jednou přetřeme lepidlem. Tím ubrousek splyne s podkladem a zároveň se zafixuje. K práci můžeme přizvat i malé děti. Decoupage je snadná a příjemná činnost. 

 

Co budeme potřebovat?

Na decoupage potřebujeme: ubrousky, lepidlo vhodné na povrch, který budeme zdobit, plochý a kulatý vlasový štetec, nůžky, bezbarvý lak a předmět, se kterým budeme pracovat. Výběr je velmi široký: od dřevěných nebo papírových krabic, přes porcelán, keramiku, svíčky, textil až ke kraslicím a vánočním ozdobám.

 

Postup decoupage

Nejprve si vybereme vhodný ubrousek. Vybíráme si tak, aby obrázek šel snadno vystřihnout. Vždy je výsledný efekt pěknější, pokud obrázek vystřihneme precizně. Některé motivy jsou příliš náročné. Pokud má takový motiv bílý podklad a my ho budeme opět na bílou lepit, můžeme pracovat méně pečlivě. Nesrovnalosti se ve výsledku ztratí.

Z vystřiženého obrázku odstraníme dvě spodní vrstvy. Pokud vrstvy ubrousků drží pevněji u sebe, je snazší nejprve oddělit celou potištěnou vrstvu a teprve poté vystřihovat. Totéž je vhodné udělat u drobných obrázků.

Na předmět, který chceme zdobit, naneseme štětcem lepidlo. Nikdy nenanášíme lepidlo přímo na ubrousek. Je příliš tenký a zničil by se. Obrázek přilepíme. Mokrým štětcem vzor opatrně upravíme a po zaschnutí ještě jednou přetřeme lepidlem. Tím ubrousek splyne s podkladem a zároveň se zafixuje. Většinu hotových výrobků je možné na závěr ještě přetřít bezbarvým lakem.

 

Decoupage a děti

K práci můžeme přizvat i malé děti. Decoupage je snadná a příjemná činnost. (Při vystřihování ubrousků dáme dětem bezpečné nůžky s kulatými špičkami). 

 

Decoupage žehličkou

V případech kdy lepíme obrázky větších rozměrů, můžeme pro usnadnění práce použít žehličku. Pomůže nám, aby nedocházelo k zvlnění ubrousku a následnému protrhnutí během rovnání a vyhlazování povrchu. Také nám nebudou hrozit deformace obrázku díky vzduchovým bublinám.

 

2 Postup: Povrch natřeme bílým akrylovým lakem, necháme zaschnout. Z ubrousku vystřihneme obrázek a odstraníme dvě spodní nepotištěné vrstvy ubrousku. Místo kam budeme obrázek lepit potřeme lepidlem. V tomto případě si pomůžeme žehlením. Po zaschnutí přiložíme obrázek, překryjeme papírem na pečení a přejedeme lehce žehličkou (stupeň 1-2). Jakmile bude obrázek pevně přichycen k podkladu, přetřeme ho dispercolem zředěným vodou, čímž ho definitivně zafixujeme. Na závěr, po dokonalém zaschnutí, přetřeme bezbarvým lakem.