Budou kolovratské děti dál chodit k MACKOVI?

10.03.2009 08:42

 

Ještě před lety neměly Kolovraty mateřské centrum. Pak vznikl MACEK. A vyrostl v aktivní sdružení na Říčansku. Jakou má budoucnost? reklama

"Na začátku byl Lukášek… a moje nová role maminky," vzpomíná Stanislava Bartošová, jedna z šesti maminek, které se v létě 2004 rozhodly najít v Praze-Kolovratech místo pro společná setkávání rodičů "na mateřské" a jejich dětí.

"Rozhodly jsme se, že k uskutečnění našeho záměru založíme občanské sdružení. Vytvořily jsme stanovy, vymyslely název a logo. V září 2004 nám stanovy schválilo ministerstvo ... a občanské sdružení Mateřské centrum Kolovraty - MACEK - bylo na světě! Zbývalo to nejdůležitější: najít prostory. Poptaly jsme se na obci a ta nám vyšla vstříc. Nabídla nám možnost využívat prostory tzv. konírny vedle Kulturního domu U Boudů," vzpomíná Stáňa Bartošová.

Veřejná sbírka hraček pomohla s vybavením do začátků. Klubovna mateřského centra byla slavnostně otevřena 12. října 2004.

 

Od herny k Dýňové slavnosti

Kolem stolu sedí skupinka maminek a jejich konverzaci v angličtině občas přeruší povel směřující k hloučku dětí: "Neperte se o tu hračku!", "Nespadni z té skluzavky!".

Angličtina pro maminky na mateřské za přítomnosti dětí je jen jednou z mnoha aktivit dnešního MACKA.

Volná herna se postupně rozšířila o program výtvarný, hudební, říkadla s pohybovým doprovodem, cvičení.

Dále se otevřela angličtina pro předškoláky, výtvarka pro děti od 4 let a nechybí ani "školička" pro děti od 3 let bez přítomnosti rodičů.

"Od prvního nesmělého oťukávání se postupně mateřské centrum naplnilo návštěvníky tak, že jsme kvůli omezené kapacitě musely zavést registraci na program předem," říká Stáňa Bartošová.

MACEK navíc připravuje i celou řadu akcí rodinných, které už se v Kolovratech stávají tradicí.

Při Pouštění draků si tak na své přijdou i tatínkové, protože je potřeba vyrobit nejhezčího draka nebo alespoň takového, který doletí nejvýš. Oblíbená je také Mikulášská, Masopustní rej masek, Vítání jara, Táborák s Mackem nebo Rej čarodějnic a rekordní návštěvností se pyšní Dýňová slavnost s lampiónovým průvodem.

 

Bez podpory obce by to nešlo

Mateřské centrum Kolovraty je již pátým rokem místem, kde se navazují nová přátelství a kde mohou rodiče sdílet radost z dětského dovádění.

"Veškerá činnost MACKA stojí na dobrovolné a nezištné aktivitě členek, na jejich schopnostech a nadšení. Mě samotnou často překvapí, jaké dovednosti jsou v některých dámách skryty," usmívá se Stáňa Bartošová.

"Za ty roky prošlo MACKEM mnoho maminek, odhadem více než třicet aktivních členek, návštěvníků nepočítaně. Neobešly bychom se samozřejmě bez podpory městské části. Obec nám vyšla vstříc už při samotném vzniku, poskytla nám prostory, za které platíme nájem v podstatě pokrývající provozní náklady. A každým rokem dostáváme příspěvek z Kolovratských programů na využití volného času dětí a mládeže," dodává paní Bartošová.

 

A jak dál?

Městská část Praha-Kolovraty s necelými 3.000 obyvateli (2 872 obyv. k 31.12.2008) se v posledních letech stala vyhledávanou adresou, která láká především mladé rodiny s dětmi. Zatímco podle Českého statistického úřadu Praha jako celek stárne, Kolovraty mají největší podíl dětí do 14 let – je to 20,4%, tedy plná pětina obyvatel!

"Vloni se v Kolovratech narodilo 62 miminek a v roce 2005 dokonce rekordních 74," uvedla Renáta Nováková, která na úřadě vede evidenci obyvatel.

Mateřské centrum má tedy i do budoucna o malé návštěvníky postaráno.

Většině původních členek MACKA však brzy skončí mateřská dovolená.

S jejich návratem do práce přichází otázka: najde se mezi novými maminkami dostatek těch, které budou chtít v provozu centra pokračovat?

 

Zdroj: Říčansko.info