Výlet do plzeňské Techmanie + 3D planetárium

26.10.2014 06:35

 

Termín: 30. listopad 2014

 

Organizátor: RC MACEK, kontakt Petr Bartoš   (777 770 253)
Přihlášky: 
přihlášky zasílejte na e-mail  vylet-macek@seznam.cz nebo použijte on-line formulář (seznam osob, kontaktní údaje) do 20.10.2014
Záloha: zálohu ve výši 50% ceny zasílejte na účet 6566092001/5500 pod VS 130011 (do zprávy pro příjemce uveďte svoje jméno) do 20.10.2014
Doprava: autobus
Účast: výlet není vhodný pro děti do 5 let

 

Cena:

495,- Kč  (450,- Kč   -  sleva pro členy RC MACEK cca 10%)
     
cena zahrnuje dopravu autobusem, vstup do Techmanie, vstup na představení 3D planetária / cena nezahrnuje oběd
Pojištění: všichni účastníci výletu jsou úrazově pojištěni

 

Trasa:

  • odjezd 8.30  KD U Boudů 
  • Plzeň 10 – 18 Techmania
  • příjezd cca 19.30 KD U Boudů  

 

Techmania

Science center


Zbrusu nová, 3x větší! Taková je Techmania od 29. března. Zažít u nás můžete můžete nové i klasické expozice, vědecké show, demonstrace i nejmodernější laboratoře v Plzeňském kraji. Kromě prvního 3D Planetária v ČR vám s hrdostí nabídneme i hravě podanou vědu na 10 000 m2 hlavní expoziční haly.

 

Co konkrétně v rozšířeném science centru najdete?

Expozice


ČLOVĚK A ZVÍŘE. Jaký stisk má čelist aligátora? Kolik vody je v těle medúzy? Kdo předhoní slepici? Poměřte se s živočišnou říší, objevujte sami sebe! Představujeme novou expozici, která je šitá „na tělo“ přímo vám…

EDUTORIUM. Fyzika je zábava! Šest desítek interaktivních exponátů vám dokáže, že přírodní zákony určují celý náš svět. Tak proč je nepoznat? Hrajte si s optikou, objevujte principy elektřiny, testujte zákony mechaniky!

ENTROPA. Umělecké dílo, které pohnulo Evropou. O plastice Davida Černého dodnes mluví umělci, politici a vůbec celá Evropa. Udělat si na ní názor můžete i vy - seznamte se s kontroverzním pohledem na evropské národy.

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE. Voda, vítr, Slunce, Země, biomasa… Co o nich vlastně víme? Jaké jsou klady obnovitelných zdrojů energie a v čem spočívají jejich nevýhody? Objevte přírodu, která hýbe naším technickým světem!

PŘIJĎ NA TO! Hlavolamy a vědecké hračky, které trénují paměť, postřeh, koordinaci a kombinační schopnosti nejen nejmenších návštěvníků Techmanie. Dostanete berušku na strom? Poradíte si s dřeveným tangramem?

150 LET PRŮMYSLU V PLZEŇSKÉM KRAJI. První lokomotiva na světě, jejíž „kabát“ je „ušitý“ ze skelného laminátu. Nejstarší dochovaná elektrická mašinka ze Škodovky. Jediný trolejbus ŠKODA 3 Tr3, který se na kolech udržel do dnešních dnů. K tomu demonstrace parního stroje, krátké filmy, modely tramvají i autobusů, zkrátka pestrá historie průmyslu na dosah vaší ruky…

 

Dále nás čeká interaktivní expozice Vesmír

Exponát Řez Sluncem v Techmanii.
27 exponátů vám ukáže blízký i vzdálený vesmír tak, jak ho pravděpodobně ještě neznáte. „Pohrát“ si zde můžete s vodíkovou raketou, vyzkoušíte si gyroskop či skafandr, pochopíte, co se děje v nitru sopek nebo jak vypadá třeba vnitřek Slunce…

 

Co třeba seřadit planety podle hustoty a zjistit, která z nich je nejvíc hustá? Můžete bombardovat Měsíc a vyrobit mu pár kráterů, pořádně roztočit Saturn, projet se mezi fázemi Měsíce, podívat se na svět přes světelnou rychlost nebo zjistit, jak těžcí byste byli třeba na Uranu...

Hrajte si a nepřestávejte objevovat! V expozici Vesmír platí, že jen dívat se nestačí: neváhejte se exponátů dotknout! Vždyť právě tím, že s nimi budete manipulovat, si uvědomíte, jak fungují nejen ony, ale i přírodní zákony, které demonstrují...

 

Gyroskop v Techmanii: vyzkoušejte si pocity astronautů...

Gyroskop v expozici Vesmír vám zprostředkuje pocity astronauta...

 

 

3D Planetárium

Projekční sál ve 3D Planetáriu nabízí dvoj- a trojrozměrné projekce na kulovou plochu. Samotná projekce má jedno z nejjemnějších rozlišení ve 3D na světě. Sál disponuje 90 polohovacími sedadly. Během promítání můžeme navštívit až 140 000 hvězd, shlédnout věrný model naší Galaxie, stejně jako desítky mlhovin i samotnou strukturu vesmíru. Kromě zobrazení astronomických objektů se můžeme proletět základním kamenem života - DNA, nebo porovnat atomovou strukturu uhlíku ve formě grafitu a diamantu. To vše v unikátní kupoli o vnitřním průměru 14 metrů. Sofistikovanou promítací 3D technologií od společnosti Sky-Skan disponují v současné době pouze 3 evropská science centra: varšavské Centrum Nauki Kopernik, barcelonské CosmoCaixa a plzeňská Techmania Science Center.

 

Máme objednáno promítání pořadu: Hluboký vesmír

Projekce Hluboký vesmír vás zavede k hranicím lidského poznání vesmíru. Dozvíte se informace o struktuře vesmíru, mlhovinách, kometách, trpasličích planetách či o postavení nejbližších hvězd v prostoru okolo Slunce. Nebudou chybět ani poznatky o dobývání Měsíce a o podmínkách pro život na planetách našich hvězdných sousedů.

Film je promítán v českém a volitelně v anglickém jazyce

 

Určeno pro: 2. stupeň ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 50 minut
Vstupenka: 3D Projekce, 2D Projekce
Kapacita: 90 osob
Obory / předměty: Fyzika, Matematika
Oblasti: Člověk a příroda, Matematika a její aplikace

 

 

A což nějakou pravidelnou show

Na každý den Techmania přichystala řadu vědecko-technických show, které obohatí návštěvu expozic jak v budově science centra, tak v planetáriu. Není třeba se objednávat, stačí pouze podle časového harmonogramu přijít a zúčastnit se!

Gyroskop

Spaceball 2000 je sedací hydraulicky poháněný gyroskopický zábavní prostředek. Pohyb obou kruhů, které se otáčejí, umožňuje zažít pohyby jako ve vesmíru i s pocitem stavu beztíže. Vnější kruh je upevněn v rámu na stojatých ložiskách a otáčí se o 360° kolem osy x. Vnitřní kruh je připevněn k vnějšímu kruhu pomocí přírubových ložisek a otáčí se o 360° kolem osy y. Vnější kruh pohání hydraulické čerpadlo. Vnitřní kruh se otáčí podle hmotnosti jezdce mimo osu těžiště. Maximální rychlost jízdy je 35 otáček za minutu. Svézt se mohou lidé, kteří měří 140 až 200 cm (max. 120kg). Délka točení nepřekračuje 60 sekund.

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 20 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Fyzika, Biologie
Oblasti: Člověk a příroda
 

Cesta do vesmíru

Program zVĚDAvý vesmír - premiéra 15.9. 2014

V nové show se dozvíte základní pojmy týkající se vesmíru. Nebudou chybět informace o způsobech cestování do kosmu v dřívějších dobách a v současnosti. Dozvíte se, jaká paliva se při vesmírných výpravách používají a co obsahují. Už jste někdy viděli hořet střelný prach či jiná paliva v akci?

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 30 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Chemie, Fyzika
Oblasti: Člověk a příroda
 

Demonstrace parního stroje MARX

Parní stroj MARX vyrobila plzeňská Škodovka v roce 1909. Během výkladové show naši edutaineři osvětlí princip fungování parních strojů i unikátní historii toho jedinečného, který v Techmanii máme: věděli jste například, že parní stroje svého času poháněly i pily? Přijďte si do Techmanie poslechnout životní příběh parního stroje Marx a seznamte se s historií české techniky.

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 15 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Fyzika
Oblasti: Člověk a příroda
 

Nad zvukem

Show prakticky demonstruje nejdůležitější informace o zvuku, které většina žáků a studentů zná z teoretické výuky. Prostřednictvím hravých pokusů a názorných demonstrací se žáci dozvědí, že zvuk je mechanické vlnění, poznají princip zvukových vln, zjistí, že i na ty nejjednodušší předměty je s využitím základních akustických pravidel možné zahrát melodii a v závěru se uslyší, že nadzvukovou rychlost lze překonat i obyčejným prásknutím biče.

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 20 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Fyzika, Biologie
Oblasti: Člověk a příroda
 

Tekutý dusík

Mrazivé léto v Techmanii

Tekutý dusík je se svojí teplotou cca -200 °C ideálním médiem k provádění řady zajímavých experimentů. Pomocí něj můžeme například rozbít gumu kladívkem nebo změnit balonek na sklo. Odvážní účastníci show si mohou vyzkoušet kapalný dusík doslova na vlastní kůži. Nebude chybět experiment s názvem Gorily v mlze či výbuch petlahve.

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 20 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Fyzika
Oblasti: Člověk a příroda
 

Van de Graaffův generátor

Van de Graaffův generátor je přístroj, s nímž se demonstruje mnoho zajímavých pokusů z elektrostatiky. Pomocí magnetofonových pásek můžeme znázornit průběh elektrického pole, na vlastní kůži poznat ionizaci vzduchu nebo si připomenout, co udělají dvě stejně nabitá tělesa přiblížená k sobě. Odvážnější si mohou vyzkoušet, jaké to je „dostat“ 200 tisíc voltů! Nejoblíbenějším pokusem však stále zůstává známé stavění vlasů.

Určeno pro: ZŠ, SŠ, veřejnost
Délka: 20 minut
Vstupenka: Všechny expozice
Obory / předměty: Fyzika
Oblasti: Člověk a příroda
 

Van de Graaffův generátor v Techmanii

Vyzkoušejte si 200 000 Voltů na vlastní vlasy! :-) 

Van de Graaffův generátor je přístroj, se kterým se demonstruje mnoho zajímavých pokusů z elektrostatiky. Můžeme vidět elektrické pole, na vlastní kůži poznat ionizaci vzduchu nebo si připomenout, co udělají dvě stejně nabitá tělesa přiblížená k sobě. Odvážnější si mohou vyzkoušet jaké to je dostat 200 tisíc voltů! Nejoblíbenějším pokusem však stále zůstává známé stavění vlasů.

Pozor: přístroj dosahuje max. efektu jen za vhodných klimatických podmínek.